شناخت حقوق سهامداران به عنوان یکی از ارکان حاکمیت شرکتی در کنار تیم مدیریت و هیئتمدیره باید به درستی شناخته شده و رعایت شود. در مقاله دیگری مفهوم حاکمیت شرکتی به زبان ساده را شرح دادهام. حاکمیت شرکتی اصولی دارد که در مقاله «اصول حاکمیت شرکتی» به ۸ اصل کلیدی اشاره کردم. در این مقاله میخواهم حقوق سهامداران را مبتنی بر توصیههای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی شرح دهم.
حاکمیت شرکتی باید حافظ حقوق سهامداران بوده و اعمال این حقوق را تسهیل کند و نسبت به برخورد برابر با تمام سهامداران، شامل سهامداران اقلیت و خارجی اطمینان فراهم کند. بر این اساس ضرورت دارد تمام سهامداران فرصت جبران خصارت ناشی از تخلف نسبت به حقوق خود را داشته باشند. در ادامه حقوق سهامداران را در ۷ بخش معرفی خواهم کرد.
سهامداران هر بنگاه اقتصادی مجموعهای از حقوق دارند که به عنوان حقوق اساسی سهامدارن شناخته میشود. این حقوق عبارتند از:
از مهمترین حقوق سهامدارن، حق شرکت در تصمیمات مربوط به تغییرات بنیادین در شرکت است. این تصمیمات شامل موارد زیر میشود:
سهامدار حق دارد در مجمع عمومی شرکت حضوری مؤثر و حق رأی داشته باشد. برای تحقق این امر نیاز است:
حقوق دیگر سهامداران در حاکمیت شرکتی، افشای ساختارهای سرمایهای است که موجب میشود سهامداران خاصی به میزان کنترلی نامتناسب با مالکیت دست یابند. اگر چنین چیزی در ساختارهای حاکمیتی یک سازمان رخ دهد، اطلاعات مربوطه باید افشا شود و سهامداران باید در جریان این موضوع قرار گیرند.
مبتنی بر این حق، ساز و کارهای حاکم بر انجام معاملات عمده یا بلوکی سهام شرکتها در بورس اوراق بهادار باید کارایی و شفافیت لازم را دارا باشد. در این خصوص رعایت موارد زیر ضروری است:
حق دیگران سهامداران در حاکمیت شرکتی، تسهیل شرایط اعمال حقوق مالکیتی سهامداران، شامل سهامداران سازمانی است. یعنی اینکه:
و آخرین حق سهامداران که در اینجا به آن میپردازم، امکان مشورت سهامداران با یکدیگر است. در حاکمیت شرکتی باید تمهیدی شود که سهامداران این امکان را داشته باشند که در مورد موضوعات مربوط به حقوق سهامداری خود با یکدیگر مشورت کنند.
آنچه در این مقاله به آن پرداختم برگرفته از اصول حاکمیت شرکتی سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) بود. به طور کلی حاکمیت شرکتی باید رفتار یکسان با همه سهامداران را تضمین کند. همه سهامداران باید این امکان را داشته باشند که از تجاوز به حقوق خود ممانعت کنند. تجاوز به حقوق سهامداران اشکال و صور متنوعی میتواند داشته باشد. از جمله مصادیق آن این است که مدیرعامل، اعضای هیئتمدیره و بازرسان شرکت با استفاده از اطلاعاتی که در خصوص جریانات مالی شرکت دارند، اقدام به معاملاتی کنند که به این حقوق لطمه وارد کند. در حاکمیت شرکتی موضوعات دیگری هم وجود دارد. از جمله «نظریههای حاکمیت شرکتی»، «کمیتههای هیئتمدیره»، «وظایف مدیرعامل» و «وظایف هیئتمدیره». برای دسترسی به مجموعه مقالات در خصوص حاکمیت شرکتی اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را بیان کنید